Шиитската ислямистка групировка Хизбула обяви, че е подложила на обстрел израелска

...
Шиитската ислямистка групировка Хизбула обяви, че е подложила на обстрел израелска
Коментари Харесай

Хизбула атакува израелска военна база в Източен Ливан

Шиитската ислямистка формация " Хизбула " разгласи, че е подложила на обстрел израелска военна база в отговор на израелските ударите, които за първи път от началото на войната в Газа бяха ориентирани против Източен Ливан и лишиха живота на двама членове на авторитетната ливанска формация, съобщи Франс прес.

(*Видеото е архивно: Ливанците се тормозят от разширение на войната " Хамас " -Израел)

" Хизбула " изстреля 60 ракети " Катюша " по базата " Нафах " на окупираните Голански възвишения в отговор на израелските удари по региона на град Баалбек в долината Бекаа, разгласи проиранската формация.

Запитана от Агенция Франс Прес, израелската войска съобщи, че от Ливан са били изстреляни " десетки ракети ".

По-рано Израел заяви, че е насочил ударите си против позиции на " Хизбула " в Баалбек в отговор на удар с ракета " земя-въздух " , която в понеделник сутринта е унищожила огромен израелски дрон над Южен Ливан.

Единият от ударите е бил ориентиран към склад на " Хизбула ", а другият - към постройка, принадлежаща на ислямистката формация, в покрайнините на град Баалбек, прочут с римския си храм, заяви за Агенция Франс Прес източник от службите за сигурност. " Хизбула " заяви за гибелта на двама свои бойци.

Израелската войска заяви, че нейни изтребители са нанесли удари по обекти на противовъздушната защита на " Хизбула " в долината Бекаа.  

" Тези удари бяха осъществени в отговор на удар с ракета " земя-въздух " против дрон " Хермес-450 ", който бе нанесен по-рано денем ", добави израелската войска.

Районът на Баалбек, в долината Бекаа на границата със Сирия, е цитадела на " Хизбула ", която има огромно военно наличие там.

" Хизбула " разгласи, че нейното " звено за противовъздушна защита " е " свалило огромен израелски дрон " Хармас-450 " на към 20 км от границата с Израел.

Междувременно израелските сили за защита оповестиха, че при въздушен удар нощес са ликвидирали почитан пълководец на шиитската формация, показва ДПА.

Убитият Хасан Хюсейн Салами е станал цел на израелски удар, тъй като е провел ракетните офанзиви против северния израелски град Кирят Шмона, както и против локалния щаб на армията, оповестиха израелските сили за защита.

Салами е карал автомобил в село Маджадел, когато колата му била изумена от ракета, изстреляна от израелски изтребител, оповестиха в настрана изказване израелските военновъздушни сили.

" Хизбула " удостовери гибелта на Салами при израелска офанзива, само че не даде детайлности за неговия сан и функционалности. Израел твърди, че рангът му се равнява на пълководец на бригада, отбелязва ДПА.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР